Feminism pågår

“Det verkar finnas oskrivna regler som säger att tjejerna ska vara duktiga, snälla och rara – medan killarna får vara stökigare och mest ska vara bra på sport. De flesta lärare verkar ha en sådan baktanke. Det tycker jag inte om, för det är olika från person till person. Man ska inte klassa folk innan man lärt känna dem.”
Ella, 12 år

Över hela världen talas det om feminism och kvinnors rättigheter. I en del av världen höjs kvinnor röster för kvinnors rätt att köra bil och i en annan är det frågan om lika lön för lika arbete. Jämställdheten har kommit olika långt på olika håll i världen. Sverige kallas världens mest jämställda land men har aldrig haft en kvinnlig statsminister till exempel. Men vad är feminism egentligen och var kommer de feministiska idéerna ifrån? Och varför är inte jämställdhet en självklarhet, utan något man måste bråka om?

Allt detta och mycket mer i Feminism pågår, som till största del är skriven av Sassa Buregren (jag har skrivit de barn-intervjuer som finns i boken) och illustrerad av mig. Boken ges ut på Natur & Kultur och går att köpa här. Den är översatt till ryska, koreanska, turkiska och norska.

Feminism pågår riktar sig i första hand till 9–12-åringar, men funkar också bra till 14-åringar, 34-åringar och 103-åringar. Och alla däremellan.


RECENSIONER
“… en bok befriande fri från liberala idéer om individers ansvar och med tydliga förklaringar om vikten av att fortsätta bråka för att komma framåt”
Aftonbladet

“Den får 5 av 5!”
Bokslukarna i SVT
Se hela recensionen här.

”Feminism pågår ser ut som en barnbok. Man misstar sig. Jag vet massor med vuxna som skulle ha nytta av den. Det står visserligen att boken riktar sig till läsare mellan nio och tolv år. Men det är ju uppenbart att den kunskap som förmedlas fattas en hel värld.
”Feminism pågår” är basfakta. Feminism i populärversion. En snabbguide till Simone de Beauvoir. Sammanfattande, självklart, lättsamt. Med bitska teckningar.”
ArbetarbladetComments are closed.